Sider

søndag den 1. maj 2011

Vandhanen er fuld af slim og bakterier

På indersiden af alle vandhaner gemmer der sig et geléagtigt bakterielag, som ikke blot er ulækkert at få med ud i drikkevandet, men også kan være direkte sundhedsskadeligt. Den såkaldte bioslim er nemlig hjemsted for blandt andet den farlige legionellabakterie, der i værste tilfælde kan give legionærsyge. Du kan dog selv gøre meget for at undgå bioslimen.
Hvis du sætter bundproppen i håndvasken, piller den lille si af i enden af hanen og skruer højt op for vandet, kan du se, at vandet pludseligt skifter farve og får en brunlig kulør. Det er bioslimen, som er blevet skyllet med ud. Bioslim kan dog også være farveløs og vanskelig at se, men den er der. Bioslim findes nemlig i alle vandrør i alle vandinstallationer – og dermed også i både vandhanen og bruseren. Og den er ikke kun ulækker at se på, men også en potentiel smittekilde til legionærsyge.

Legionella kan smitte via drikkevand
De fleste ved, at man kan blive smittet af legionella ved at indånde inficerede vandpartikler fra f.eks. en bruser. Derimod er der ikke mange, som er klar over, at vores drikkevand
også udgør en risiko. Vandekspert og direktør i Guldager A/S, Hans Guldager, fortæller:
”Vi ved i dag, at man også kan blive smittet gennem drikkevandet. Legionærsyge er en lungesygdom, men hvis man pludselig får legionalleinficeret vand ’i den gale hals’ og får noget af vandet ned i lungerne, kan det få alvorlige konsekvenser. Bioslimen udgør altså en potentiel fare både i bruseren, hvor den kan smitte gennem aerosoler, og i vandhanen. Det understreger, at bioslim er et problem, vi skal tage seriøst. Bioslim findes nemlig i alle vandrør og er rent guf for legionellabakterierne, som ligger og gemmer sig og nærer sig via bioslimen”.
At få vandet galt i halsen og dermed få vandet i lungerne i stedet for i maven kaldes på fagsprog en ’fejlsynkning’. Det sker hyppigst for folk, hvis normale forsvarsmekanismer over for fejlsynkning er svækkede af sygdom. Men rygning kan have samme effekt.

Pas på vandet efter ferien
Væksten af bioslim afhænger af, hvor hurtigt vandet løber i vandrørene. Jo langsommere gennemstrømning, des mere bioslim. Det betyder, at bioslimen især vokser under længere perioder, hvor der ikke bruges vand, og hvor vandet står stille i de enkelte, smalle rørledninger. Når der så igen bruges vand, rives det øverste lag biofilm med ud fra bruseren eller vandhanen.
Hans Guldager gør opmærksom på, at man derfor skal passe på det første – ’gamle’ - vand, der kommer ud af hanen og bruseren efter f.eks. en ferie, hvor vandet i boligen ikke har været brugt i mange døgn, da det kan indeholde både bioslim, bakterier og metaller fra rørene. Hans Guldager tilråder i den forbindelse, at man lader vandet løbe et stykke tid, før man bruger det.

Skyl selv rørene
Heldigvis kan du selv gøre noget for at fjerne bioslimen i vandhanen og bruseren: Hans Guldager anbefaler, at man f.eks. en gang hver sjette måned skruer de små sier af i vandhanen og bruserhovedet og åbner helt for henholdsvis det varme og kolde vand i et minut. Derudover skal man huske at rense sierne grundigt for slim og kalk.
Bor du i et boligkompleks med en større vandinstallation, er det dog ikke tilstrækkeligt, at du selv skyller dine egne rør. Skal biofilmen fjernes i de store varmtvandsrør i installationerne, kræver det, at man cirka en gang om året får professionelle VVS-folk til at foretage en rørskylning, hvor både hovedledningen og de enkelte rørstrenge skylles grundigt igennem efter særlige metoder.

For yderligere information:
Hans Guldager Adm. direktør, Guldager A/S Tlf.: 4813 4410 el. 45425831 Mobil: 2268 4110

Fakta om bioslim:
Bioslim er et slimet lag af bakterier, som sætter sig på indersiden af vandrørene.
Varme sætter gang i biologisk vækst. Derfor er der mest bioslim i varmtvandsrør.
Tykkelsen af bioslimlaget afhænger af vandstrømmen i rørene. Jo langsommere vandstrøm, des tykkere lag bioslim.
Bioslim kan afhængigt af forholdene være brun, rød, blålig, gul eller hvid.
Bakterier, som f.eks. den farlige legionellabakterie kan ’gemme sig’ i og nære sig via bioslimen. Derfor er bioslimen ikke blot til gene rent æstetisk, men kan også være en reel sundhedsfare.
Bioslim findes i alle vandrør i alle vandinstallationer. I de enkelte husstande kan man skylle rørene for bioslim ved at pille den lille si – ’perlatoren’ - af i enden af vandhanen og bruserhovedet og skrue højt op for vandet. Derudover skal man rense perlatorerne for slim og kalk.
I de større vandinstallationer dannes store mængder bioslim i cirkulationsledningen, hvor vandstrømningshastigheden er nogenlunde konstant. Bioslimen kan kun fjernes ved hjælp af en rørskylning, som skal foretages af professionelle VVS-folk f.eks. en gang om året. Mest hensigtsmæssigt kan dette udføres, når varmtvandsbeholderen alligevel skal renses og desinficeres.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar